Ett besök hos Zack


Idag har Marianne och jag varit i Kalmar och träffat polisen från Oskarshamn och givetvis fått se Zack i arbete. Vi blev väl omhändertagna och fick se hur polisen jobbar med Zack, mycket givande och en jätterolig dag.  Birka fick chansen att spåra på asfalt och lite skyddsarbete.

Kittygårdens Zack

spår



Kittygårdens Birka

Söndag


Ska göra en liten liten uppdatering....
Nu är det bara en vecka kvar till att Pebbles ska valpa, alla förberedelser är klara så nu är det bara till att vänta... 

Artikel ur svensk schäfertidning


Idag kom första nummret av svensk schäfertidning och en artikel om Pebbles farmor som på bilden är en kopia av henne.

BHP3 IPO3 BSP2 IPO-FH AK kkl1 Satoris Yolly- en schäfer när den är som bäst!
skriven av Kattis Ehrlander och Jarmo Heskanen.

1997 föddes Satoris Yolly. Hon kom att bli en fantastisk avelstik. Hon hade varken uppfödaren, Karsten Sonne Andersen eller hennes blivande ägare Jeanine Wright-Jörgensen någon aning om, vilket var tur för oss. Hade de anat vad som komma skulle hade hon aldrig fått lämna Flyn.

Jeanine köpte Yolly eftersom hennes VM-hund Satoris Sahib började bli till åren. Yollys mor Silla var kullsyster till Sahib. När Yolly var 2½ år fick kennel Satori låna henne till en kull. Det blev Satoris Y-kull med ex Satoris Yaxi, som med sin förare Angelo Tadei blev italienska mästare 2005 och blev nr.7 på IPO-VM det året. De var också med i det italienska laget som tog brons i lagtävlingen på VM i Randers 2006. I kullen fanns också Satoris Yasso blev korad i kkl1 och avelshund. Far till kullen var BHP3 AK Satoris Vargo. När Yolly var närmare 3 år fick vi möjligheten att köpa henne. Något vi inte ångrat en sekund.

Yolly har lämnat tre fantast-iska kullar i Sverige. Ängsbackens R-kull efter SCHH3 Kimbo von Karthago med 10 individer där 5 har HD A och 5 har HD B. 9 st är ED röntgade och alla ua. Mest framstående i kullen är SB(BHP/IPO)CH Rosso som är vice världsmästare 2006 och världsmästare 2007 samt med resultaten 1:a, 2:a 1:a på SSM med sin förare Pierre Wahlström och nr7 på IPO-VM 2208 med sin nye förare Andrea Zunarelli. Där finns även Ricci som varit 10:a på SSM 2007 och SSM 2:a 2008 då hon även deltog förtjänstfullt på IPO-VM (47:e plats) och SB(BHP/IPO)CH Rejsa, BHP/IPO3 Rappa, och BHP/IPO3 Rusty, BHP/IPO1 Rimma, korad BHP/IPO Ritto, samt korad Remmy. Ängsbackens S-kull efter SCHH3 Kalle vom Pendel Bach med 7 individer där 6 har HD A och en har HD B. Alla 7 har Ed ua

BHP/IPO3 Sultan har deltagit i Danska mästerskapen. SB(BHP/IPO)CH Silla har deltagit i SSM (IPO-FH) och IPO-SM. BHP/IPO3 Sneak tävlar även i lydnadsklass och de svenska bruksgrenarna liksom SKH1 SÖK1 SPH2 lyd3, Korad Sigge, speedie har BSL2

Ängsbackens T-kull efter Kimbo von Karthago med 6 individer som alla har HD A & B och som alla har ED ua är ännu unga men Twizt har BHP/IPO3, Treo har BHP/IPO2, Tezla och Tuija har BHP/IPO1.

Utöver dessa meriter är flera av Yolly´s avkommor använda i avel och ser ut att föra Yolly´s egenskaper vidare, både vad det gäller sundhet och arbetsegenskaper.

Yolly´s arbetsegenskaper är värda ett kapitel för sig. Yolly hade BHP/IPO3 när hon kom till oss. Hon var Korad kkl1 av fritz Bennedbaeck. Vi tävlade lite med henneför skojs skull, för att hon inte "bara" skulle vara avelstik och stå i hundgård mellan kullarna. Det resulterade bland annat i att hon var "förhund" på NM 2002 och att hon bestod BSP2.

I slutet av maj 2005 förolyckades Rimma och Kattis stod utan hund att träna. Yolly var pensionerad och det fanns ingen tävlingsklar hund att arbeta med. Då var det nära att "hundlivet" var ett avslutat kapitel.

För att få Kattis på andra tankar beslöts att Yolly skulle återuppta tävlingskarriären. Vi började med fysträning för att få upp konditionen till "tävlingsnivå". Vi lade alla möjliga sorters spår, bla i skogen, för att se var Yolly´s styrkor resp svagheter låg. Det visade sig att det mesta var "lätt som en plätt" för Yolly.

En stötesten fanns dock, bågen. I Yolly´s värld ändrar spåret riktning i en vinkel. Sak samma om den är rät eller spetsig, men den är en vinkel. Vi tränade en hel del bågar.......

Sista månaden före SSM 2005 lade vi 4 fulla IPO-FH spår för att kolla att spåruthålligheten räckte.
När vi kom till SSM i Uddevalla var det en och annan som undrade om vi verkligen skulle ställa med "den gamla slöa tiken". Det skulle vi.

När SSM var till ända ståtade Yolly med ett SSM-brons och en IPO-FH merit. Hon hade dessutom sin son Rosso överst på pallen i BHP3. Yolly hade gärna varit med på SSM även 2006 men mattes sjukdom satte stopp för deltagandet.

Som pensionär har Yolly spårat en hel del, lärt upp nya figuranter, läxat upp en och annan kaxig unghane, fostrat sina barnbarn och simmat. simmning var Yolly´s favoritnöje tätt följt av att spåra. Hösten 2008 började Yolly tappa konditionen och orkade inte hänga med Anki på skogspromenaderna. Veterinären hittade en snabbväxande tumör på mjälten och vi beslöt att låta henne somna in.

En fantastisk hund har gått ur tiden och vi tackar Karsten Sonne Andersen (kennel Satori) och Jeanine Wright-Jörgensen och Erik Dalby för att vi fick förmånen att ha Yolly hos oss i 8½ år.

Härliga år av träning, tävling, valpar, simning och skogspromenader. Kort sagt ett aktivt hundliv. Saknaden är oändlig men Yolly lever vidare i kommande generationer.


Härligt väder


Kallt och fint väder. Dock har jag tänkt åka till OG två helger men den ena helgen var det snöröjning och den andra....hade Björn kräksjuka hmmm peppar peppar är ingen annan smittad och det var några dagar sen så vi håller tummarna för att vi andra inte trillar dit, men men typiskt, det lutar nog till att jag får komma och "torrträna" utan hund för nu är det inte många veckor kvar till att Pebbles ska valpa.

Nej nu ska jag ut i det fina vädret.

En mörk kväll....

på väg ner till stallet, jag har Kitty och Pebbles med mig som vanligt och halvvägs börjar tjejerna att resa ragg och morra, Pebbles står och gör flera utfall mot ladugårdsöppningen, väldigt arg, dom tittar på mig och väntar på att få gå in, stämmningen är ytterst fientlig men jag kallar in dom och går in och säger....Bjjöörn det är någon i laggon:) hahaha ja jag är nog ingen tuffing:) Troligen har vår vinterräv tänkt att slå sig till ro över natten för det var ingen där och jag skulle in tro att han kommer tillbaka på ett tag:).

Pebbles är förövrigt dräktig, så det ska bli roligt med valpar i början på mars.

RSS 2.0